Landelijke vliegorganisatie gelanceerd
24 december 2019
De brandweer in Nederland beschikt nu officieel over een eigen nationale organisatie voor het vliegen met drones. Afgelopen vrijdag 21 november is het document ter oprichting van de landelijke vliegorganisatie ondertekend door Stephan Wevers (voorzitter Brandweer Nederland), IJle Stelstra (Algemeen Directeur IFV) en Diemer Kransen (Regionaal Commandant Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland en portefeuillehouder informatiemanagement bij de Raad voor Brandweer Commandanten).
De vliegorganisatie is het recente wapenfeit van het drone-project dat Brandweer Nederland al enige jaren samen met enkele brandweerregio’s uitvoert in opdracht van het Ministerie van Veiligheid en Justitie. In de landelijke vliegorganisatie komen alle landelijk geldende bevoegdheden, verantwoordelijkheden en procedures vast te liggen voor de inzet van onbemande vliegtuigjes door de brandweer.
Al eerder werd een landelijk operationeel handboek samengesteld, goed bevonden door de civiele luchtvaartautoriteiten. Op grond van dit handboek verleende de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) een vergunning voor het vliegen met drones aan de twee veiligheidsregio’s Twente en Midden- en West Brabant. Vorig jaar mei werd deze vergunning omgezet naar één landelijke vergunning voor de gehele brandweerorganisatie.
Sindsdien mag de brandweer in heel Nederland 24 uur per dag en 7 dagen per week met drones aan het werk. De landelijke vergunning gaat vergezeld van ontheffingen voor het dichter vliegen boven mensenmenigten, aaneengesloten bebouwing, industriële objecten en infrastructuur en dat óók tijdens de nachtelijke uren. Een brandweerdrone mag de lucht in tot een hoogte van 120 m en mag een afstand van maximaal 500 m afleggen. De piloot op de grond moet het toestel altijd in het zicht hebben. Bij helder weer zou een drone die zich op 120 m hoogte bevindt, zo’n 30 km van zijn bestuurder weg mogen vliegen.
Binnen de landelijke vliegorganisatie zijn nu vier droneteams actief, van de regio’s Twente, Midden- en West Brabant, Haaglanden en Rotterdam Rijnmond. Volgend jaar komen er nog drie teams bij, om te voorzien in een landelijke dekking en overal binnen een uur met een drone ter plaatse te zijn. Elk droneteam bestaat uit een piloot (gezagvoerder), sensorbediener en waarnemer. Het opleidingsprogramma voor de verschillende drone-teamleden loopt sinds september 2018 en heeft al 25 piloten en een 60-tal sensorbedieners en waarnemers afgeleverd. Naast personeel beschikt de vliegorganisatie ook over prima materieel: tien drones met een multi rotor systeem, geregistreerd met kenteken bij de ILT.
Eind volgend jaar moet de landelijke vliegorganisatie volledig zijn ingericht. De nieuwe organisatie blijft (uiteraard) nauw samenwerken met de betrokken ministeries, de ILT én met de Nationale Politie en Defensie als representanten hulpverleningsdiensten die eveneens met drones werken.
Ondertussen wordt ook al gekeken naar mogelijkheden om drones te gebruiken voor andere doeleinden dan brand. Brandweer Nederland-voorzitter Stephan Wevers: ‘Drones zijn onze ogen en neus in de lucht. Het aantal inzetten met drones zal alleen maar toenemen. We gaan daarom ook op zoek naar andere toepassingen van drones, meer dan alleen de inzet bij branden. De mogelijkheden zijn namelijk heel groot, bijna oneindig zelfs.’
- www.brandweer.nl
- Foto: Argus-drone van Brandweer Twente tijdens nachtelijke vlucht.