PV-panelen op daken
Distributiecentrum Rhenus New Logic III, Tilburg (Heembouw Architecten).
In het kader van energiebesparing en de klimaatdoelstellingen, heeft de toepassing van PV-panelen op daken (van hallen) een grote vlucht genomen. Brandveiligheidsaspecten van deze toepassingen hebben zich nog niet vertaald in eisen in (publiekrechtelijke) bouwregelgeving. Daaraan is echter wel behoefte.
Ook (privaatrechtelijke) normen lopen achter bij huidige maatschappelijke ontwikkeling, hoewel in NEN-verband wel wordt gewerkt aan toevoeging van brandveiligheidsaspecten aan de NEN 7250 en/of een zelfstandige norm met beproevingsvoorschriften.
Vanuit brandweerorganisaties1) en verzekeringsmaatschappijen2) zijn wel documenten opgesteld met adviezen over hoe de brandveiligheid is te verbeteren en op het gewenste niveau te brengen. Deze documenten zijn gebaseerd op vooralsnog beperkte kennis en ervaring en onderhevig aan voortschrijdend inzicht, maar ze bieden wel het enige houvast dat momenteel valt te bieden.
De publicaties bestaan steevast uit een bouwtechnisch gedeelte en een fors elektrotechnisch deel. De grote omvang van de elektrotechnische paragraaf is een logisch antwoord op de conclusies uit TNO-onderzoek dat verwijst naar de connectoren van de panelen als oorzaak bij meer dan 80% van de brandincidenten met PV-panelen.
Als de connectoren niet correct zijn gemonteerd, niet goed op elkaar aansluiten of zijn beschadigd en hierdoor van elkaar loskomen, kan een vlamboog in de PV-installatie ontstaan. Deze vlamboog stopt alleen als de zonnepanelen geen elektriciteit meer produceren; anders gezegd, als ze geen licht meer opvangen.
De vervolg-pagina's over PV-panelen op deze website belichten vooral de bouwtechnische component van het toepassen van PV-panelen op daken en zetten de meest relevante aspecten hiervan op een rij, als een ‘state-of-the-art’ uit de beschikbare publicaties. Daarbij worden adviezen gegeven in het licht van een verantwoorde en veilige toepassing. Een werkwijze volgens deze aanbevelingen is niet verplicht en wordt evenmin in de praktijk altijd zo gehanteerd of vereist bij aanbestedingen of door verzekeraars.
_____
1) Advies veilige PV-systemen. Handreiking Risicobeheersing, Brandweer Nederland, 2020.
2) Preventiebrochure voor PV-installaties. Technische informatie voor verzekeringsprofessionals, Verbond van Verzekeraars.
____
Met medewerking van Bram Peperzak (Tw!st Management).