Compartimentering dak (met PV-panelen)
CollectieCentrum Nederland, Amersfoort (architectenbureau cepezed, © CCN en © Lucas van der Wee).
Vanuit de bouwregelgeving is de eis om een hal op te delen in brandcompartimenten van maximaal 2500 m2 (of groter door toepassing van het gelijkwaardigheidsbeginsel).
Tussen de brandcompartimenten van de hal zijn WBDBO-eisen van toepassing. Aan deze eisen moet nog steeds worden voldaan, als het dak is toegerust met PV-panelen. Daarom dient de bekabeling van de panelen bovendaks, niet over de brandwerende wanden te lopen of de kabels moeten brandwerend zijn afgedicht (zoals dat ook is vereist voor doorvoeringen dóór een brandwerende wand).
Daarnaast is het verstandig om de PV-panelen niet boven deze wanden door te laten lopen en de panelen aan te leggen in dakcompartimenten met zogeheten ‘stoplijnen’. In een eerder advies van Brandweer Limburg-Noord1) viel de maximale grootte hiervan samen met de eerder genoemde, grootte van de brandcompartimenten van 2500 m2. In een meer recent advies van Brandweer-Nederland2) is de grootte van de dakcompartimenten bijgesteld naar maximaal 1600 m2 (40x40 m2) in verband met de worplengte van een lage drukstraal (20 m). Aangezien de lengte/breedte-verhouding van de hal en de bereikbaarheid voor de brandweer vanaf verschillende zijden een rol speelt, is het verstandig per project in overleg met de brandweer na te gaan welke compartimentering van de PV-panelen te verkiezen is.
PV-panelen op dak bedrijfsgebouw met vrije stroken tussen de panelen (© Zonneweetjes).
Voor de ‘stoplijnen’ (zie ook de tekening hieronder) wordt in de ene richting van het dak een strook van 1 m en in de andere richting een strook van 2 m aanbevolen. De stroken worden vrijgehouden van PV-panelen en waar de dakbedekking onbrandbaar wordt uitgevoerd. In de Handreiking Risicobeheersing – Advies veilige PV-systemen van Brandweer Nederland3) wordt hier ook brandklasse B als optie gegeven. Maar zoals hierboven beschreven, voldoet de gebruikelijke dakbedekking (met PVC of EPDM) niet aan de eisen voor deze klasse. Het advies is om de strook af te dekken met grind of betontegels.
Bij grotere brandcompartimenten moet het dak boven zo’n groter brandcompartiment worden opgedeeld in meerdere dakcompartimenten van PV-panelen.
Indeling van een dak in compartimenten, schematische weergave uit 3).
Ook bij (niet-brandwerend uitgevoerde) daklichten, lichtstroken of doorvoeringen zijn paneelvrije stroken van 1 en 2 m met een niet-brandgevaarlijke dakbedekking aanbevolen (© Kuras).
___
1) Zonnepanelen. Ontwerpuitgangspunten voor daken en velden, Brandweer Limburg-Noord, 2020.
2) Handreiking incidentenbestrijding zonnepanelen, NIPV en Brandweer Nederland, 2021.
3) Advies veilige PV-systemen. Handreiking Risicobeheersing, Brandweer Nederland, 2020.
___
Met medewerking van Bram Peperzak (Tw!st Management).