PV-panelen in gevels
Aeres Hogeschool Almere (Stichting Aeres Groep, BDG Architecten, © Gerard van Beek). De circulaire, energieneutrale en ook letterlijk groene Aeres Hogeschool Almere (voorheen entreegebouw van de Floriade Expo 2022) is vervat in een smart-skin met pv-panelen in de westgevel en in de luifel die tevens fungeren als zonwering.
In het kader van het verduurzamen van gebouwen worden fotovoltaïsche panelen (PV-panelen) inmiddels op grote schaal ingezet om het gebouw te voorzien van duurzaam opgewekte, ‘groene’ energie. Naast het toepassen van PV-panelen op daken, worden PV-panelen ook steeds vaker verwerkt in gevels. In-gevel PV-panelen zijn onderdeel van de constructie en daarmee worden nieuwe brandrisico’s geïntroduceerd.
Over de brandrisico’s van in-gevel PV is nog relatief weinig bekend en de vraag is of het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) alle brandrisico’s afdekt. Om een inschatting te maken van deze risico’s, kan worden gekeken naar de risico-subsystemen die relevant zijn voor in-gevel PV:
- beperk het ontstaan van brand;
- beperk de ontwikkeling van brand en
- beperk branduitbreiding.
Brandgedrag gebouwen met in-gevel PV
PV-panelen zijn onderdeel van de constructie en worden dan ook vaak dicht tegen de gevel geplaatst. Door de beperkte spouw is achter in-gevelpanelen weinig ventilatie mogelijk. Hierdoor kunnen de temperaturen in de spouw hoog oplopen. Een vonk als gevolg van een defect aan een paneel kan al brand veroorzaken.
In vergelijking met ander gevelmateriaal kunnen PV-panelen in de gevel in de basis altijd een grotere brandrisico geven, omdat een elektrische installatie wordt toegepast. Daarnaast worden achter in-gevelpanelen vaak brandbare (isolatie)materialen aangebracht, die bij een mogelijke brand mee kunnen gaan branden.
PV-panelen hebben weliswaar een geringe brandbare massa, maar de vlammen, rook en warmte kunnen zich gemakkelijk via de panelen en via de spouw (schoorsteeneffect) verspreiden naar andere compartimenten.
Ook conductie (warmteoverdracht door een temperatuurverschil in een object of tussen twee aangrenzende constructiedelen) is een risico. De aluminium ophangsystemen van in-gevel panelen kunnen al snel hun structurele sterkte verliezen, met vallende (brandende) PV-panelen als gevolg.
Voorbeeld van de opbouw van een in-gevel PV-systeem.
___
Auteur van de pagina’s over in-gevel PV-panelen op deze website is Tessa Junggeburth. In het kader van een masterproject aan de TU Eindhoven, Building Physics & Services, deed zij onderzoek naar de brandrisico’s van PV-panelen, geïntegreerd in de gevels van gebouwen. Het eindverslag van het project kunt u hier als PDF gratis downloaden.