Koolmonoxidemelder op z'n plek
3 april 2017
Waar hoort een CO-melder eigenlijk te hangen? Op die vraag is nu een betrouwbaar antwoord te geven aan de hand van de uitkomsten van recent onderzoek van de Brandweeracademie. Onduidelijkheden over de beste locatie voor de koolmonoxidemelder en de verschillende adviezen hierover vormden voor Brandweer Nederland en de Nederlandse Brandwonden Stichting aanleiding tot nadere studie. De Brandweeracademie heeft de eerste onderzoeksfase afgerond.
Deze literatuurverkenning en -analyse brengt drie beschermingsniveaus naar voren. Het eerste niveau biedt primaire bescherming en bestaat uit CO-melders in alle ruimten waar zich een CO-bron bevindt of kán bevinden. Voorbeelden van deze ruimten zijn CV-installatiekasten, de ruimte waar een geiser of kachel is geïnstalleerd en ruimten waar de afvoer van rookgassen doorheen voert, bijvoorbeeld het schoorsteenkanaal.
Niveau twee voorziet in een betere bescherming. Op dit niveau zijn álle ruimten met daarin een potentiële CO-bron, met een melder toegerust. Bovendien zijn CO-melders in of nabij de slaapkamers aangebracht.
De beste bescherming geeft niveau 3. De maatregelen op niveau 2 zijn hier aangevuld met melders op elke verdieping en ruimten waar mensen geregeld dan wel voor langere tijd verblijven, zoals de woon- en de studeerkamer.
Het verslag van het ‘Onderzoek naar geadviseerde locatie voor CO-melders’ is hier gratis te downloaden.
Intussen is de CO-melder maar ook de CO2- en de rookmelder al ruimschoots doorgedrongen tot Nederlandse woningen, zo blijkt uit een actuele Smart Home Monitor. In bijna twee op de drie woningen zijn een of meerdere van deze melders aanwezig. Bij een op de vijf huishoudens zijn deze melders verbonden met het internet. Hierdoor kan de bewoner – ook als hij zich elders ophoudt – via zijn smartphone bericht ontvangen dat de melder thuis is afgegaan.
De Smart Home Monitor staat voor frequent online-onderzoek door Multiscope naar het bezit en gebruik van smart-home producten onder consumenten in ons land. Aan het onderzoek naar alarmeringsmelders hebben zo’n 6.000 huishoudens deelgenomen. Zo’n 60% van de respondenten geeft aan dat de (extra) veiligheid de voornaamste reden is voor aanschaf van een melder. Bijna vier op de tien hebben voor de melder een betaald (onderhouds)abonnement afgesloten.