Stop CO-vergiftiging
5 januari 2021
‘Ventileer – Controleer – Alarmeer’. Een meer treffende slogan voor de landelijke publieksvoorlichtingscampagne Stop CO-vergiftiging is nauwelijks denkbaar. De drie steekwoorden staan voor de voornaamste maatregelen om koolmonoxidevergiftiging te voorkomen. En zo samengevoegd in één slagzin werken ze tevens als dringende oproep om de risico’s van CO in huis serieus te nemen.
In dit jaargetijde zijn die risico’s ook nog eens groter, weet Jet Vroege van Brandweer Nederland dat de campagne samen met de Nederlandse Brandwonden Stichting voert. ‘Het stookseizoen is begonnen en door de huidige coronamaatregelen zitten mensen meer binnen. Daar komt bij dat dit jaar minder mensen hun cv-ketel hebben laten controleren. Een alarmerende ontwikkeling, het is essentieel om jaarlijks je cv-ketel te laten controleren. Dit geldt net zo goed voor een oude als een gloednieuwe ketel. Ik begrijp dat mensen terughoudend zijn, maar deze controles kunnen volgens de richtlijnen van het RIVM worden uitgevoerd.’, aldus Vroege.
Een koolmonoxidevergiftiging kun je eenvoudig voorkomen door maatregelen te treffen onder de noemer Ventileer – Controleer – Alarmeer. Laat het verwarmingstoestel in de woning jaarlijks nazien (Controleer), hou voortdurend een rooster open of een raam op een kier (Ventileer) en plaats een CO-melder (Alarmeer). ‘Heel belangrijk, omdat alleen een CO-melder kan waarschuwen als het levensgevaarlijke koolmonoxide in je woning vrijkomt’, stelt Vroege. Zonder zo’n melder merken bewoners niet op dat CO in huis rondwaart. CO is een gas dat je niet ziet of ruikt en dat niet prikkelt.
Ook verschijnselen van koolmonoxidevergiftiging zijn gemakkelijk over het hoofd te zien. ‘De eerste symptomen zijn vaak vaag en kunnen lijken op griep, dat net als CO-vergiftigingen juist in het stookseizoen vaker voorkomt.’ zegt Jeroen van Roosmalen, als SEH-arts KNMG verbonden aan het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk. ‘Daarnaast zien wij met enige regelmaat patiënten met ook neurologische klachten bij een koolmonoxidevergiftiging, zoals geheugenproblemen of moeite met spreken. Dat maakt het stellen van de diagnose ook niet makkelijker.’ Van Roosmalen benadrukt dan ook het belang van de preventieve maatregelen: Ventileer – Controleer – Alarmeer.
In het kader van de campagne Stop CO-vergiftiging hebben Brandweer Nederland en de Nederlandse Brandwonden Stichting alle wetenswaardige informatie over de gevaren van CO en het herkennen en voorkomen van CO-vergiftiging bijeengebracht op www.brandweer.nl/koolmonoxide