Brandweer Twente mag vliegen
9 november 2015
Argus, de drone van Brandweer Twente, mag de lucht in. Als eerste brandweerkorps in Nederland heeft Twente een tijdelijke ontheffing gekregen voor inzet van een drone. De ontheffing volgt op een lange periode van het opleiden van grondpiloten (waarvan twee de opleiding hebben afgerond en twee de opleiding op dit moment volgen), het opstellen van procedures en een operationeel handboek waarin de risicoanalyse en veiligheidssystemen zijn beschreven. Ook is de Argus vooraf getest op het oefencomplex van de Risk Factory.
Alleen bij speciale, ernstige calamiteiten mag het onbemande toestel het luchtruim in, zoals bij een natuurbrand of een vermissing. Daarnaast gelden een vijftal voorwaarden. Vliegen met de drone ofwel het RPAS (Remotely Piloted Aircraft System) mag uitsluitend: bij daglicht, als de temperatuur boven 0º C. ligt, als het zicht meer dan 1,5 km is, als de wolken niet lager hangen dan 150 m én als de windkracht maximaal 12 m/s bedraagt (tot windkracht 6).
De drone gaat de brandweer ondersteunen bij brandbestrijding door naar de locatie van de brand te vliegen en informatie te verzamelen over de omvang van de brand en mogelijk de brandhaard te achterhalen. Hiertoe is het toestel uitgerust met een normale (foto/video-)camera en een warmtebeeldcamera. De beelden worden live gestreamd naar de laptop van de bestuurder op de grond. Vanwege de privacy wordt de informatie niet opgeslagen.
De Argus van Brandweer Twente is een multirotor Altura ATX8 van Aerialtronics die voor brandweerdoeleinden is gemodificeerd. Het toestel kan van afstand worden bestuurd en zelf terugvliegen naar de startlocatie als de verbinding is weggevallen. De 7 kg lichte brandweerkopter haalt een maximum snelheid van 40 km/uur.
Met de Brandweer Midden- en West-Brabant doet Brandweer Twente momenteel een pilot om expertise in het gebruik van de drone op te doen. Deze kennis en kunde moet ertoe bijdragen dat álle brandweerkorpsen in ons land straks met drones mogen werken.