November: maand van de Basisprincipes van brandbestrijding
10 november 2020
De maand november is alweer ruim een week op streek, maar aandacht voor de ‘Maand van de Basisprincipes van brandbestrijding’ komt eigenlijk nooit te laat. De gehele maand november organiseren Brandweer Nederland en het IFV een scala aan communicatie-activiteiten ter toelichting en verduidelijking van de Basisprincipes van brandbestrijding.
Via inspirerende vlogs, instructieve video’s en leerzame verslagen van incidenten, verzameld op www.basisprincipesvanbrandbestrijding.nl, wordt kennis en inzicht geboden op inzet van de principes in de brandweerpraktijk, hoe je ermee kunt oefenen en hoe je ze verwerkt in de brandweeropleidingen en cursussen.
De basisprincipes zijn vijf eenvoudige en praktische vuistregels voor het veilig en doeltreffend bestrijden van brand. De principes zijn in mei 2018 vastgelegd in de publicatie De hernieuwde kijk op brandbestrijding. Vorig jaar heeft de Programmaraad Incidentbestrijding van Brandweer Nederland ze formeel vastgesteld, zodat de brandweerkorpsen ermee aan het werk kunnen.
De vijf vuistregels zijn, verkort weergeven:
- 1. Neem meer tijd (stop en denk na).
- 2. Doe een buitenverkenning, met als doel de brand van buitenaf te ontdekken en eveneens van buitenaf te blussen.
- 3. Beantwoord de drie kernvragen tijdens de buitenverkenning: waar zit de brand?; is de brand (van buitenaf) bereikbaar?; is voldoende koelend vermogen voorhanden?
- 4. Bij een klein gebouw of kleine ruimten en voldoende koelend vermogen: kies voor een offensieve binneninzet, mits de veiligheid voldoende is gewaarborgd.
- 5. Schat het potentiële brandvermogen in en neem voldoende koelend vermogen mee.
De regels moeten bijdragen aan een effectieve en tegelijkertijd veilige inzet van de brandweer. Vandaag de dag is het aantal branden weliswaar kleiner dan in het verleden, de diversiteit en complexiteit zijn wel toegenomen. Simpele, basale richtsnoeren komen juist dan van pas om in elke fase van brandbestrijding voor de juiste aanpak te kiezen.
Regel 1 ‘Neem meer tijd (stop en denk na)’, bijvoorbeeld, lijkt misschien een ‘open deur’, maar kan bij aankomst bij een incident veel profijt opleveren. Lector brandweerkunde Ricardo Weever, senior-onderzoeker Hans Hazebroek en onderzoeker/adviseur Joost Ebus, alle drie actief voor de Brandweeracademie/IFV, vertellen er meer over in deze video.
IFV en Brandweer Nederland nodigen de veiligheidsregio’s uit om ook hun informatie- en voorlichtingsmateriaal beschikbaar te stellen voor www.basisprincipesvanbrandbestrijding.nl Hierdoor kan de website uitgroeien tot een breed gedragen en geraadpleegd online platform. En dat helpt voor verdere landelijke bekendheid én toepassing van de Basisprincipes van brandbestrijding.